Σας απαγορεύουν το αλάτι λόγω υψηλής πίεσης. Ετσι, το φαγητό σας δεν έχει τη γεύση που θα θέλατε. Κι όμως, αυτό μπορεί να αλλάξει, αρκεί να σας αρέσουν τα πικάντικα φαγητά. Οπως διαπίστωσαν ερευνητές, το φαγητό που περιέχει μπαχαρικά, και ιδιαίτερα τσίλι, όχι μόνο φτιάχνει τη γεύση, αλλά μπορεί και να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της πίεσής σας.
Οι επιστήμονες εντόπισαν το ενεργό συστατικό που δίνει στις μικρές κόκκινες πιπεριές αυτή την ευεργετική δράση. Πρόκειται για την καψαϊκίνη, το συστατικό που κάνει πιο καυτερά και πιο απολαυστικά τα φαγητά, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση, όπως αποδείχτηκε σε πειράματα στο εργαστήριο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δώσει ετερόκλητα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον συσχετισμό μεταξύ του καυτερού τσίλι και της αρτηριακής πίεσης, κάτι που ενδέχεται να οφειλόταν στο ότι διεξήχθησαν για σχετικά μικρές χρονικές περιόδους. Τα τελευταία ευρήματα, όμως, είναι τα πρώτα όπου διαπιστώνεται ένας σύνδεσμος ανάμεσα στην καψαϊκίνη και την αρτηριακή πίεση.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Cell Metabolism», υποδεικνύει ότι η καψαϊκίνη δρα ενεργοποιώντας ένα ειδικό κανάλι στην επένδυση των αιμοφόρων αγγείων το οποίο ονομάζεται υποδοχέας TRPV. Οταν το κανάλι είναι ενεργοποιημένο, αυξάνεται η παραγωγή νιτρικού οξέος στα αιμοφόρα αγγεία και, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τα προστατεύει από τις φλεγμονές και άλλα αγγειακά προβλήματα.
ΠΗΓΗ: www.espressonews.gr