1.8.10

Γιαούρτι (αλλά με μέτρο) κατά της χοληστερίνης

Χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη, γεγονός που τους φοβίζει, εξαιτίας του κινδύνου να πάθουν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε τους αναγκάζει να αλλάξουν τη διατροφή τους. Ετσι, αρκετοί από τους ασθενείς στρέφονται σε προϊόντα που περιέχουν φυτικές στερόλες προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους. Πολύ διάσημο τρόφιμο για την αποτελεσματικότητά του όσον αφορά τη μείωση της κακής χοληστερόλης είναι το γιαούρτι με στερόλες, το οποίο παρασκευάζουν και διαφημίζουν αρκετά οι περισσότερες γαλακτοκομικές εταιρείες, μια και η χοληστερόλη είναι πάθηση που ανησυχεί τους πάντες εξαιτίας της ιδιότητάς της να δημιουργεί αθηρωματική πλάκα στα αιμοφόρα αγγεία.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι επιστήμονες εξηγούν ότι θα έπρεπε ο κόσμος να είναι περισσότερο ενημερωμένος και για τους κινδύνους που ενέχει η καθημερινή κατανάλωση τέτοιων γιαουρτιών. Για παράδειγμα, αν το γιαούρτι περιέχει 2-3 γραμμάρια όχι μόνο στερόλων, αλλά και στανόλων -επίσης φυτικές ουσίες που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της χοληστερόλης- μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στον ασθενή. Και αυτό συμβαίνει γιατί αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά το ίδιο γιαούρτι για περισσότερο από κάποιους μήνες, μπορεί να σημειωθεί πτώση στα επίπεδα καροτενοειδών του πλάσματος. Παράλληλα, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση παραπάνω από τρία γραμμάρια στερόλων, όχι μόνο δεν βοηθά επιπλέον στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά μπορεί να οδηγήσει και στην κακή απορρόφηση λιποδιαλυτικών φυσικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε.

ΠΗΓΗ: www.espressonews.gr