4.7.10

Η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει την πίεση όσων πάσχουν από υπέρταση

Χωρίς τύψεις θα μπορούν στο εξής να καταναλώνουν οι λάτρεις της σοκολάτας τον αγαπημένο τους γλυκό πειρασμό.

Νέα έρευνα έδειξε ότι ένα κομμάτι σοκολάτα την ημέρα έχει την ίδια επίδραση στην υπέρταση με μισή ώρα άσκησης.

Για όσους μάλιστα υποφέρουν από υπέρταση, το όφελος της σοκολάτας πολλαπλασιάζεται καθώς μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά 20% σε διάστημα πέντε ετών.

Η σοκολάτα -και κυρίως η μαύρη- είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες που συμβάλλουν στη διάνοιξη των αιμοφόρων αγγείων του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα ρέει ομαλότερα και η πίεση μειώνεται. «Τα φάρμακα δεν είναι πάντα απαραίτητα για τη μείωση της πίεσης» εξηγεί η Καρίν Ριντ του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας που διεξήγαγε τη μελέτη, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και τροφές που ρίχνουν την πίεση.

Η Ριντ και η ομάδα της συνδύασαν ουσιαστικά τα αποτελέσματα δεκαπέντε διαφορετικών ερευνών αναφορικά με τη σοκολάτα και το κακάο, από το 1955 ώς το 2009, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι. «Ανακαλύψαμε ότι η κατανάλωση σοκολάτας και κακάου μπορεί να μειώσει την πίεση όσων πάσχουν από υπέρταση, όχι όμως και όσων έχουν φυσιολογική πίεση» τόνισε η Ριντ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διεξαχθούν περεταίρω έρευνες για να βρεθεί η ακριβής ποσότητα σοκολάτας που συνιστάται ημερησίως σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΠΗΓΗ: www.espressonews.gr