27.6.10

Πώς θα ελέγξετε τη χοληστερίνη

Η χοληστερίνη είναι ένα απαραίτητο λίπος για τη σύνθεση πολλών ορμονών και της βιταμίνης D, που είναι βασική και για το ασβέστιο. Οταν όμως ξεπεράσει κάποια επίπεδα, τότε γίνεται καταστροφική για τον οργανισμό. Κάποιες φορές, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικότητα, ωστόσο ο βασικός παράγοντας που κρίνει τη συμπεριφορά της είναι η διατροφή.

Παράλληλα, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει θαύματα στον έλεγχό της. Αν ωστόσο τίποτε από τα παραπάνω δεν βοηθάει στη διατήρηση των υγιεινών επιπέδων της, υπάρχουν και τα φάρμακα που έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, δύο είναι οι βασικοί κανόνες: η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόραστα και η κατανάλωση πολλών ινών. Γι' αυτό θα πρέπει να μαγειρεύετε με ελαιόλαδο και μαργαρίνες χωρίς τρανς λιπαρά, να τρώτε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και να προτιμάτε τα κρέατα χωρίς πολλά λιπαρά, όπως τα πουλερικά, το κουνέλι και το μοσχάρι. Μειώστε όσο μπορείτε τα αλλαντικά και τα κυνήγια, αλλά και τα τηγανητά. Κάθε γεύμα σας θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε λαχανικά, το πρωινό σας δημητριακά και τα σνακ σας φρούτα.

Αν, παρά τις αλλαγές που κάνετε στη διατροφή σας, τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης εξακολουθούν να είναι ψηλά, τότε φροντίστε να βάλετε στη διατροφή σας τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φυτικές στερόλες. Αυτές οι στερόλες, που βρίσκονται στα δημητριακά, στα φρούτα και τα λαχανικά, όταν είναι σε φυσική μορφή εμποδίζουν την απορρόφηση της κακής χοληστερίνης από τον οργανισμό. Δέκα χρόνια μετά την εμφάνιση των τροφίμων που είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες, έχει προκύψει ότι με δύο γραμμάρια στερόλες καθημερινά, η κακή χοληστερίνη πέφτει σε ποσοστό 10%.

Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει να ρίξετε πιο γρήγορα τη χοληστερίνη. Πρόκειται για μια αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσετε εφ’ όρου ζωής. Κατά κύριο λόγο, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται είναι οι στατίνες, που έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές, αφού μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και τον κίνδυνο εμφράγματος.

SOS για αλάτι και αναψυκτικά

Τα τελευταία νέα από το ερευνητικό πεδίο έρχονται να υπογραμμίσουν δύο σημαντικούς παράγοντες για την καρδιαγγειακή υγεία μας.

Προσοχή στο αλάτι! Εχουμε την τάση, για χάρη της νοστιμιάς, να το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες. Αν περιορίσετε την καθημερινή δόση σε μόλις ένα γραμμάριο, μειώνετε αυτόματα τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Οχι στα αναψυκτικά με ζάχαρη. Μεγάλη επιστημονική έρευνα που διήρκεσε είκοσι χρόνια έδειξε ότι η κατανάλωση δύο κουτιών αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θρόμβωσης των αρτηριών.

Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: www.espressonews.gr