27.5.10

Αθωώνουν το κρέας για καρδιά και διαβήτη

Τέλος στην ένοχη απόλαυση του κόκκινου κρέατος! Υστερα από χρόνια ερευνών οι επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι το κόκκινο κρέας δεν βλάπτει την υγεία, όχι όσο πίστευαν τουλάχιστον. Εξαίρεση αυτού του νέου κανόνα είναι το επεξεργασμένο κρέας.

Πάνω από ένα εκατομμύριο εθελοντές και είκοσι έρευνες σε συνολικά δέκα χώρες χρειάστηκαν για να φτάσουν στο παραπάνω συμπέρασμα οι ερευνητές. Πιο σίγουροι από ποτέ όμως, εξηγούν στους λάτρεις του κρέατος ότι δεν κινδυνεύουν από τα παϊδάκια και τις μπριζόλες. Αυτά που πρέπει να προσέξουν είναι τα αλλαντικά και το μπέικον.

Μπορεί εδώ και χρόνια πολλοί να πιστεύουν ότι το κόκκινο κρέας είναι υπεύθυνο για τα καρδιολογικά προβλήματα και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, οι ειδικοί όμως ανακάλυψαν ότι το κρέας που δεν περνά συγκεκριμένες επεξεργασίες είναι αθώο. Επικίνδυνο για την υγεία μας γίνεται μόνο όταν το καταναλώνουμε σε μορφές επεξεργασμένες, όπως είναι το μπέικον, τα αλλαντικά και τα λουκάνικα. Αν και οι τροφές αυτές έχουν τα ίδια επίπεδα χοληστερόλης και λίπους με τα παϊδάκια, τις μπριζόλες και το χοιρινό κρέας γενικότερα, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους εμπλουτίζονται με συντηρητικά που διαθέτουν 50% νιτρικό άλας, καθώς και τέσσερις φορές περισσότερο αλάτι από το μη επεξεργασμένο κρέας.

Καταναλώνοντας λοιπόν καθημερινά μια μερίδα μπέικον ή αλλαντικά έχει κανείς 42% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει καρδιολογικά προβλήματα και κίνδυνο αυξημένο κατά 19% να εμφανίσει διαβήτη 2. Αλλωστε το επεξεργασμένο κρέας έχει αποδειχθεί επικίνδυνο και στο παρελθόν, αφού, σύμφωνα με έρευνες, αυξάνει -μεταξύ άλλων- τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο στήθος και το έντερο. Αντιθέτως, αν τρώει κάποιος μία μερίδα -υγιεινά μαγειρεμένη πάντα και όχι σε καθημερινή βάση- από βοδινό, χοιρινό ή αρνίσιο κρέας δεν αυξάνεται ο κίνδυνος να βλάψει την υγεία του.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι μία μικρή ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος μία φορά την εβδομάδα ή και σπανιότερα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μεγάλο κίνδυνο. Ωστόσο, όπως και να ’χει, φρόνιμο είναι να προσέχουμε όχι μόνο πόσο κρέας τρώμε, αλλά και σε ποια μορφή.


ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ
http://www.espressonews.gr/