Επικίνδυνες για τη γονιμότητα των ανδρών μπορεί να αποδειχτούν οι κονσέρβες. Αιτία δεν είναι, βεβαίως, το φαγητό που περιέχουν, αλλά η βισφενόλη Α, μια χημική ουσία που υπάρχει σε συσκευασίες και κονσέρβες τροφίμων και ποτών.
Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι άνδρες έχουν υψηλά επίπεδα βισφενόλης Α στον οργανισμό τους έχουν μειωμένα ποσοστά σπερματοζωαρίων. Το χημικό αυτό χρησιμοποιείται για να κάνει πιο ανθεκτικό το πλαστικό με το οποίο επενδύονται εσωτερικά οι κονσέρβες και τα κουτιά αναψυκτικών, καθώς και στην κατασκευή των μπιμπερό και των πλαστικών μαχαιροπίρουνων μίας χρήσης. Η βισφενόλη Α μιμείται τα οιστρογόνα, τη γυναικεία ορμόνη δηλαδή, και διαφοροποιεί τον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται τις ορμόνες του.
Ο Τζον Μέκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σε συνεργασία με τον Ρας Χάσερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εξέτασαν 190 άνδρες που είχαν απευθυνθεί σε κλινική γονιμότητας. Στην έρευνα εξέτασαν τα ούρα, το σπέρμα (ποιότητα και ποσότητα), αλλά και το DNA του σπέρματος των εθελοντών, προκειμένου να εντοπίσουν ενδείξεις βλαβών. Οπως διαπίστωσαν, όσοι άνδρες είχαν υψηλά επίπεδα βισφενόλης Α στον οργανισμό τους είχαν τουλάχιστον κατά 23% χαμηλότερα τα επίπεδα σπέρματος σε σχέση με εκείνους στους οποίους τα επίπεδα βισφενόλης Α ήταν πολύ χαμηλά. Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση της τάξης του 10% σε βλάβες στο DNA του σπέρματός τους.
ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ
ΠΗΓΗ: www.espressonews.gr