Pages - Menu

Pages

25.7.10

Σοκολάτα: Το φυσικό αντίδοτο στον πόνο της αγάπης

Μυστηριώδες και εξωτικό δώρο από τους αρχαίους Μάγια, η σοκολάτα δημιουργεί μια μεγαλοπρεπή, ευχάριστη διάθεση και εμπνέει μια γαλήνια αίσθηση πολύτιμης ηδονής. Η σοκολάτα αιχμαλωτίζει τη φαντασία των ανθρώπων για πάνω από 3.000 χρόνια. Η σοκολάτα είναι εκείνη που μεταφέρει εκατοντάδες φυσικά και χημικά συστατικά που προκαλούν αλλαγή της διάθεσης με διακριτικό αλλά αναμφισβήτητο τρόπο.

Ενα από τα πολλά συστατικά είναι η φαινεθυλαμίνη ή ΡΕΑ. Το χημικό αυτό διεγείρει το νευρικό σύστημα και προκαλεί έκκριση των ενδορφινών, στοιχείο που μοιάζει με το όπιο. Επίσης, αυξάνει τη δράση της ντοπανίμης, ενός νευροχημικού που σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική διέγερση ή ευχαρίστηση. Η ΡΕΑ κατακλύζει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του οργασμού και κινείται γενικώς όταν είμαστε ερωτευμένοι.

Μία από τις βασικότερες υποθέσεις που εισήχθη για πρώτη φορά στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την ευφορία που προκαλεί η κατανάλωση σοκολάτας ήταν αυτή των Wurtman και Wurtman το 1989. Σύμφωνα λοιπόν με τους συγκεκριμένους ερευνητές, υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης πρωτεΐνης και υδατανθράκων και των επιπέδων σεροτονίνης του εγκεφάλου. Η σεροτονίνη αποτελεί νευροδιαβιβαστή καθοριστικής σημασίας για την ψυχολογική μας διάθεση και ταυτόχρονα πεδίο δράσης των περισσοτέρων ίσως αντικαταθλιπτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η σοκολάτα αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης, μιας ουσίας του εγκεφάλου που αποτρέπει την κατάθλιψη και διευκολύνει τον νυχτερινό ύπνο, επίσης ενισχύει την καλή διάθεση των γυναικών που πάσχουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Ενα άλλο συστατικό της σοκολάτας που μεταβάλλει την ψυχική διάθεση είναι η ανανδαμίδη. Η ανανδαμίδη προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη ανάνδα που σημαίνει ευλογία και είναι ένα κανναβινοειδές ψυχοδιεγερτικό χημικό.

Το αντικαταθλιπτικό σας

Γενικότερα, δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας και αυτό εξηγεί την καλή διάθεση των ανθρώπων που τρώνε σοκολάτα. Εκτός από τις ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες, η σοκολάτα έχει και κάποια φυσικά οφέλη για τον οργανισμό:

-είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό,
-συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης,
-μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίων νόσων, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και
-εμποδίζει τη θρόμβωση των αιμοπεταλίων.

Οπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η σοκολάτα βοηθάει στην έκκριση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που μας κρατούν ήρεμους, μειώνουν το άγχος και τις καταθλιπτικές τάσεις. Επιπλέον, έχει σχετισθεί με τη μείωση της πίεσης του αίματος, με ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά, με δράση ενάντια στον επίμονο βήχα και με τη γέννηση πιο χαρούμενων μωρών, εφόσον καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, καφεΐνη και βιταμίνη Ε. Η σοκολάτα όντως είναι ένα υπέροχο ψυχοδιεγερτικό προϊόν της φύσης.

Τελειώνοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η «τροφή των θεών» ναι μεν περιέχει αρκετά λιπαρά και θερμίδες, καταναλώνοντάς την δε με μέτρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και σωστής διατροφής μπορούμε να επωφεληθούμε από τις θετικές ιδιότητές της!

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα περιέχει:
Πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες στον μεταβολισμό των κυττάρων.
Λιπαρές ουσίες, μέχρι 50% κορεσμένα λίπη.
Βιταμίνη Ε, που είναι μια λιποδιαλυτή πρωτεΐνη σημαντική για τη δομή των μεμβρανών των κυττάρων.
Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, τα οποία είναι ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.
Σίδηρο, που είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
Καφεΐνη, που είναι ένα διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Χαλκό, που συμβάλλει στον μεταβολισμό του σίδηρου, βοηθά στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα, στα μαλλιά και στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Γλυκαθείτε με μέτρο

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε ενέργεια. Μικρές ποσότητες σοκολάτας περιέχουν πολλές θερμίδες. Οταν κάποιος τρώει συστηματικά περισσότερο φαγητό από ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός του, τότε καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που παίρνει. Αυτό οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία. Δεν είναι λοιπόν ορθό να πούμε ότι τρώγοντας σοκολάτα θα παχύνουμε.

ΠΗΓΗ: www.espressonews.gr